Wat is Hatha yoga?

Hatha en Yoga  zijn woorden uit het Sanskriet ze kunnen op verschillende manieren ge├»nterpreteerd worden. “Ha” is de zon: het actieve, mannelijke Yang. In de les kunnen dat bijvoorbeeld de houdingen (asana’s) zijn die wat meer uitdagend of krachtig zijn. “tha” is de maan: vrouwelijke, het kalme Yin en in de les is dat bijvoorbeeld de rust die je ervaart na een houding of als je een ontspannende of spierverlengende houding doet.

Deze twee tegenstellingen worden samen gebracht, het woord “yoga” betekent verenigen. In de ademhalingsoefeningen (pranayama) is ook een tegenstelling verenigd, namelijk de inademing en de uitademing. Alle tegenstellingen worden samen gebracht in lichaam, geest en energie.

Wat doen we in de les?
Elke les oefenen wij in stilte en beginnen we met een aandachtsoefening zodat we in het hier en nu komen en alles van de dag even laten voor wat het is. We warmen het lichaam op, als voorbereiding op de houdingen (asana’s) je leert ademen in de houding en we voelen na. We doen ook ademhalingsoefeningen (pranayama) en eindigen liggend met een heerlijke eindontspanning. Na de les is er tijd om na te praten en drinken we een kopje thee.